Німецька економіка показала найбільше зростання за 5 років

Четвер, 12 січня 2017, 12:43

Зростання внутрішнього споживчого попиту забезпечило у 2016-му році найбільше за останні пʼять років зростання німецької економіки.

Про це з посиланням на dpa пише Zeit Online.

Так, за підрахунками Федерального статистичного відомства валовий внутрішній продукт (ВВП) ФРН у 2016-му році збільшився на 1,9%.

Німецькі статистики нагадують, що помітне збільшення темпів економічного зростання спостерігалося в Німеччині у 2010 році (+4,1%) та у 2011 році (+3,7%).

Таким чином, німецька економіка остаточно оговталася від глибокого спаду після світової кризи 2009 року.

"Економічному зростанню посприяли перш за все збільшення споживчих і державних витрат, включаючи будівництво житла для сотень тисяч біженців. Державні витрати зросли від 2,7 до 4,2% за рік", - відзначає видання.

Проте, як наголошують статистики, саме зростання споживчих витрат приватних домогосподарств, які зросли на 2,0% у 2016 році, як і в попередньому році, виявилася вирішальним для покращення економічної ситуації.

Низька інфляція також збільшує купівельну спроможність, навіть попри зростання цін у грудні у зв'язку з підвищенням цін на енергоносії. Крім того, ситуація на ринку праці є історично сприятливою.

Економісти очікують, що споживання залишиться основою німецького економічного підйому в поточному році.

"Триває бум на ринку нерухомості, також компанії інвестували на 1,7% більше в машини і транспортні засоби. Попри те, що немає стимулів для зростання прибутків від зовнішньої торгівлі, експортерів Німеччини очікує рекордний результат за весь 2016 рік", – йдеться у повідомленні. Втім, за статистикою  імпорт минулого року збільшився у більшій мірі, ніж німецький експорт.

Гарні показники показали і державні фінанси. Статистики порахували, що у 2016 році німецька держава знову заробила більше грошей, ніж він витратила, хоча ФРН і довелося вдатися до великих запозичень для забезпечення мігрантів, які прибули до країни.

Надлишки Федерального бюджету, регіональних бюджетів земель, бюджетів муніципалітетів та фондів соціального страхування становлять 0,6% ВВП, порівняно з 0,7% і 0,3% за попередні два роки. Востаннє мінімальний дефіцит бюджету був зареєстрований у Німеччині у 2013 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.