США закликають Сербію і Косово уникати "небезпечної риторики"

Вівторок, 17 січня 2017, 20:48

США закликають Сербію та Косово до того, аби обидві країни уникали "небезпечної риторики" після інциденту з сербським потягом, який не був допущений до Косово.

Про це повідомляє Reuters.

"Косово – це суверенна, незалежна країна і ми поважаємо право Косова контролювати те, хто і що перетинає його кордони", – йдеться уу заяві посольства США в Пріштіні.

"Ми закликаємо всі сторони уникати небезпечної риторики і продовжувати працювати у напрямку нормалізації відносин", – додали у дипломатичному представництві США.

Нагадаємо, раніше президент Косова Хашим Тачі звинуватив Сербію в тому, що вона планували захопити частину північного Косова за "кримським сценарієм".

Як відомо, Сербія не визнає незалежність Косова, колишньої провінції, і не запитала дозволу Пріштіни для проїзду поїзду, який організувала.

У неділю президент Сербії Томіслав Ніколіч заявив, що дії в Косово показали, що колишня автономія шукає війни з Белградом.

Понад те, Ніколіч пригрозив ввести війська в Косово.

Відповідаючи на висловлювання Ніколіча, Тачі заявив, що будь-які спроби Сербії вторгнутися до північної частини Косова викличуть "ланцюгову реакцію в усьому регіоні західних Балкан".

Як відомо, Белград і Пріштіна обидва прагнуть вступити до Європейського Союзу, а нормалізація відносин є умовою їх вступу, проте  Сербія продовжує блокувати вступ Косово в міжнародні організації, такі як Організація Об'єднаних Націй.

Чергове напруження у відносинах між країнами виникло після того, як колишній прем'єр-міністр Косово Рамуш Харадінай був затриманий у Франції на підставі ордера від Сербії, яка звинувачує його у воєнних злочинах.

Пізніше французький суд ухвалив рішення відпустити Харадіная.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.