Президент Сербії заявив, що готовий ввести війська у Косово для "захисту сербів"

Неділя, 15 січня 2017, 16:28

Президент Сербії Томіслав Ніколіч після засідання Ради національної безпеки заявив, що після інциденту із сербським потягом, який не пропустили через територію Косово напередодні 14 січня, влада Сербії готова дати адекватну відповідь на провокації.

Про це повідомляє Blic.

Так керівництво Сербії відреагувало на інцидент з потягом Белград-Косовська Мітровиця, який довелося завернути в Сербію з міркувань безпеки після того, як косовські албанці вчинили низку провокацій на шляху руху поїзду.

Ніколіч також зазначив, що він очікує відповідної реакції ЄС на подію.

"Предметом діалогу в Брюсселі тепер повинні бути не лише тільки поїзд, але і свобода пересування Європою як така, в іншому випадку я не вважаю, що зобов’язаний вести переговори з тимчасовим інституціями Пріштіни і ЄС", – сказав президент Сербії.

Він наголосив, що Брюсселю доведеться пояснити свою позицію щодо інциденту в роз’яснити, яким чином такі порушення права на свободу пересування відповідають одному з базових принципів ЄС.

Також, за словами Ніколіча, в ЄС мають пояснити слова прем'єр-міністра Косово Іси Мустафи, що рішення про зупинку і повернення поїзду було узгоджено Пріштіною з ЄС.

Ніколіч вважає, у тому випадку, якщо ЄС та НАТО не зможуть виступити гарантами свободи пересування для всіх громадян Європи в тому числі і на території Косова, переговори з будь-якою владою Косова втрачають сенс.

Президент Сербії сказав, що Сербія готова до відправки збройних сил у Косово і Метохію, якщо "сербське населення в краї перебуватиме під загрозою".

"Це не наша війна, але ми пошлемо армію в разі необхідності, щоб захистити сербів від можливих вбивств", – зазначив Ніколіч, відповідаючи на питання журналіста про можливість направлення сербської армії до Косова.

"ЄС і НАТО не в змозі дати правильну відповідь на такий інцидент. У цій ситуації, коли десятки тисяч сербів залишаться без захисту, ми будемо змушені захищати власних громадян", – додав Ніколіч.

Він також розкритикував адміністрацію США Барака Обами.

"Провокації косовських албанців (яких підтримують США та ЄС - ред.) - це "судоми адміністрації Обами", - заявив Ніколіч, повідомляє РТС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.