У Туреччині 99 екс-депутатів зробили заяву проти посилення влади президента

Середа, 18 січня 2017, 08:48

У Туреччині 99 колишніх депутатів, обраних від різних політичних партій в країні, зробили заяву проти переходу на президентську систему правління.

Про це повідомляє Turkish Minute.

"У заяві підкреслюється важливість поділу влади та системи стримувань і противаг, оскільки є побоювання, що запропоновані зміни будуть розмивати ці особливості демократії", - повідомляє видання.

Також колишні депутати, в тому числі з правлячої партії Справедливості і розвитку та з Республіканської Народної партії, заявили, що право оголошувати надзвичайний стан має бути закріплене за парламентом, а не за виконавчою владою.

Нагадаємо, нещодавно парламент Туреччини у першому читанні затвердив останню статтю конституційної реформи, яка розширить повноваження президента країни.

Конституційні поправки передбачають розширення повноважень президента, який одноосібно очолюватиме виконавчу гілку влади.

Зазначимо, що Ердоган і його прихильники стверджують, що Туреччині необхідно посилити інститут президентства, щоб не допустити повернення крихкого коаліційного уряду, але противники бояться, що реформа буде сприяти авторитаризму.

Детальніше про турецьку конституційну реформу, що дозволить розширити повноваження президента країни Реджепа Таїпа Ердогана, читайте у статті на ЄвроПравді: "Нова турецька республіка: мрії та дії Реджепа Ердогана"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.