Американські ЗМІ опублікували відкритий лист до Трампа

Середа, 18 січня 2017, 12:39

Американські журналісти опублікували відкритий лист до обраного президента США Дональда Трампа, в якому пояснили своє бачення відносин між його адміністрацією і прес-корпусом.

Лист опублікований на сайті американського журналу для журналістів Columbia Journalism Review, який видає Вища школа журналістики при Університеті Колумбія.

Журналісти зауважують, що Трамп продовжує лінію поведінки, яку він використовував під час передвиборчої кампанії, і свідомо ускладнює стосунки зі ЗМІ.

"Ви використали Twitter, щоб насміхатися і погрожувати окремим журналістам, і закликали своїх прихильників вчинити так само. Ви виступали за більш вільні закони про наклеп і погрожували численними позовами. Ви уникали преси, якщо була така можливість, і порушили норми формування прес-пулу і регулярних прес-конференцій. Ви висміяли інвалідність журналіста, який написав те, що вам не подобається", - йдеться у листі.

Журналісти зауважують, що така лінія поведінки – особистий вибір президента, адже Конституція зрештою захищає свободу друку і не диктує президенту, коли проводити прес-конференції і як ставитися до ЗМІ.

"Втім, якщо ви маєте повне право встановлювати основні правила взаємодії з пресою, ми можемо робити так само. Це, зрештою, наш ефірний час та колонки, на які ви хочете вплинути. Ми, не ви, вирішуємо, як краще працювати для наших читачів, слухачів і глядачів", - зазначається у листі.

Журналісти підкреслюють, що публікуватимуть матеріали незалежно від доступу до адміністрації, можуть відмовитися від висвітлення публічних подій або від участі у зустрічах "офф-рекорд", і самі визначатимуть, скільки ефірного часу давати представникам Трампа.

"Ми будемо домагатися того, щоб отримати вашу точку зору, навіть якщо ви нас від себе відгороджуватиме. Але це не означає, що ми дамо ефір або газетну шпальту людям, які регулярно спотворюють істину або маніпулюють нею. Ми вкажемо, коли вони будуть так чинити, і залишаємо за собою право в найбільш кричущих випадках заборонити їм з'являтися в наших виданнях", - зазначається у листі.

Нагадаємо, у листопаді минулого року після перемоги на виборах Трамп вилаяв представників найбільших американських ЗМІ на неформальній зустрічі, яка відбулася у хмарочосі "Трамп-Тауер" в Нью-Йорку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.