Фонд Сороса засудив позицію Пінчука, але не бойкотуватиме його заходи

Субота, 7 січня 2017, 14:02

Міжнародний фонд "Відродження" не поділяє поглядів Віктора Пінчука, викладених в його статті для Wall Street Journal напередодні Нового Року. Водночас фонд продовжить роботу в рамках спільних з фондом Пінчука проектів.

Про це йдеться в заяві, розміщеній 7 січня на його сайті.

"Міжнародний Фонд "Відродження" з повагою ставиться до усіх публічних спроб знайти шляхи розв’язання воєнного конфлікту, спричиненого агресією Російської Федерації. Фонд  підтримує громадські організації, незалежних експертів, волонтерів, вимушених переселенців, зусилля яких спрямовані на відновлення миру,  стабільність та забезпечення фундаментальних прав людини в зоні конфлікту на Сході України, - йдеться в заяві.

"Водночас ми не поділяємо позиції, викладеної Віктором Пінчуком у його статті Ukraine Must Make Painful Compromises for Peace With Russia, оприлюдненої в газеті Wall Street Journal від 29 грудня 2016 року", - наголошує "Відродження".

Зокрема, фонд не поділяє запроновану Пінчуком відмову від  стратегічного курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію, вважає саме європейські норми і цінності  необхідним для України орієнтиром. У фонді не вважають також, що винесення "за дужки" питання Криму і реінтеграція окупованого Донбасу на умовах Росії зробить Україну життєздатною державою.

Водночас фонд продовжить виконувати свої партнерські зобов’язання у спільних з фондом Віктора Пінчука проектах. Зокрема, в січні "Відродження" підтримає відвідання групою українських політиків, посадовців, незалежних експертів та інтелектуалів "Українського сніданку" в рамках Світового економічного форуму в Давосі.

Стаття Пінчука для амеркианського видання спричинила гостру критику в Україні. Ймовірність коригування її позиції щодо європейської інтеграції, Криму та російської агресії на Донбасі заперечив заступник глави адміністрації президента України Костянтин Єлисєєв у статті, так само опублікованій у Wall Street Journal.

Міжнародний фонд "Відродження" заснований Джорджем Соросом, входить до глобальної мережі Фундацій відкритого суспільства

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.