Росія активно впливала на референдум по асоціації в Нідерландах – ЗМІ

П'ятниця, 17 лютого 2017, 16:22

Росія за допомогою так званих агентів впливу активно втручалася у перебіг референдуму щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС, який відбувся в Нідерландах минулого року.

Про це у своєму розслідуванні, зі скороченим викладом якого можна ознайомитися на "Європейській правді", пише видання The New York Times.

У своєму розслідування New York Times звернулася до прикладу Гаррі ван Боммеля, котрий агітував проти угоди та ... працював разом зі своєю "українською команда", тобто, групою емігрантів, чиї симпатії були на боці Росії.

"Поки незрозуміло, чи була українська команда напряму керована з РФ, чи діяла з власних симпатій, та пан Ван Боммель визнав, що не перевіряв їхні паспорти", – відзначає видання.

У розслідуванні американського видання вказується, в "опублікованій торік доповіді голландської спецслужби AIVD зазначено, що виміряти масштаб проросійського втручання вкрай важко".

Така ситуація виникла через те, що зусилля Москви прикладаються "у сутінковій зоні між дипломатією та роботою спецслужб".

"Однак у доповіді зазначено, що в Нідерландах Москва використовувала "мережу контактів, побудованих протягом багатьох років", – наголошує New York Times.

Видання згадує про одного з таких людей, Володимира Корнілова, росіянина за походженням, історик і політичний аналітик, який … створив дослідницький центр … Центр євразійських досліджень і … провів кампанію проти Угоди про ассоціацію з Україною, представляючись "українським емігрантом в Гаазі".

В інтерв'ю NYT Корнілов заперечив будь-які фінансові чи інші зв’язки з російською державою. Проте, агітуючи проти Угоди, він  зв'язався з Ван Боммелем, а також з Тьєррі Боде, главою групи "Форум за демократію", яка стає на бік Росії з цілої низки питань і є ворожою до Євросоюзу.

Детальніше читайте у статті на ЄвроПравді: Як фальшиві українці вплинули на референдум у Нідерландах – розслідування New York Times

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.