Посол в ЄС оптимістично налаштований щодо ратифікації асоціації Нідерландами

Середа, 8 лютого 2017, 13:55

Представник України при Європейському Союзі Микола Точицький оптимістично налаштований на вирішення питання ратифікації Нідерландами Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Про це він сказав в інтерв’ю УНІАН.

"Давайте не будемо фокусуватися на негативних сценаріях, адже наразі підстав для цього немає. Перше і найголовніше – завдяки спільним з нашими партнерами зусиллями нам вдалося уникнути подання урядом Нідерландів проекту акту про скасування ратифікації Угоди про асоціацію на початку листопада, коли всім здавалось, що ситуація вже безвихідна", - наголосив посол.

За словами Точицького, робота з порятунку Угоди не "припинялася ні в Києві, ні в Брюсселі, ні в Гаазі, хоча часто вона була й не публічною, чого вимагала делікатність ситуації".

"Що стосується процедури і часових рамок, то, як вам відомо, днями до нижньої палати парламенту Нідерландів були внесені пропозиції з висновком Державної ради Нідерландів ухвалити раніше схвалений закон про ратифікацію Угоди.

Зараз ми очікуємо на голосування, і є підстави вважати, що воно буде позитивним, адже уряд Рютте (прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте - Ред.) у нижній палаті має більшість", - зазначив він.

"Щодо голосування у Сенаті, то воно, очевидно, може відбутися вже після парламентських виборів, які заплановані на 15 березня. Сенат у цих виборах участі не бере. Аналізуючи вже заявлені позиції політичних лідерів, можна обережно говорити про шанси того, що голосування і там буде на нашу користь", - проаналізував стан речей український дипломат.

Точицький також зазначив, що після того, як Брюссель отримає від Нідерландів нотифікацію, сторона ЄС завершить процес ратифікації Угоди, який, зокрема, передбачає формальне її схвалення Європейським співтовариством з атомної енергії та ухвалення відповідного рішення Радою ЄС.

Нагадаємо, у Другій палаті парламенту Нідерландів зареєстрували законодавчу пропозицію, що містить рекомендацію ухвалити закон, яким була ратифікована Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

У тексті законодавчої пропозиції йдеться про те, щоб закон від 8 липня 2015 року про ратифікацію Угоди про асоціацію набув чинності від моменту набуття чинності рішення про ухвалення законодавчої ініціативи.

Для остаточного ухвалення ця ініціатива має бути підтримана Сенатом, так званою Першою палатою. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.