ЄК посилить тиск на Польщу через питання Конституційного суду - ЗМІ

П'ятниця, 24 лютого 2017, 12:53

Європейська комісія збирається посилити тиск на Польщу через суперечку в звʼязку з тими змінами, які нинішній польський уряд вніс у судову систему країни з порушенням принципів верховенства права.

Про це пише Sueddeutsche Zeitung.

Як відомо, відзначає видання, уряд у Варшаві відхилив прохання Єврокомісії внести поправки до закону про реформу Конституційного суду, які, на думку Брюсселя, суперечать польській Конституції. Після закінчення терміну 21 лютого польська сторона відмовилася прийняти будь-яку критику і заявила, що критика з боку Франса Тіммерманса, віце-президента Європейської комісії, є політично вмотивованою.

"Ще потрібний час, щоб вивчити відповідь з Варшави. Ми шукаємо способи, щоб чинити тиск на Варшаву без формального ініціювання процедури за статтею 7 Договору про ЄС, яка дозволяє обмежити право голосу країни через "серйозні і постійні порушення засадничих цінностей ЄС", – так прокоментував нинішню ситуації сам Тіммерманс.

"Такі заходи (ініціювання процедури обмеження права голосу країни. – Ред.) наразі, безсумнівно, неможливо буде реалізувати, принаймні, через вето Угорщини", – додав єврокомісар.

За інформацією видання, Тіммерманс, однак, може спробувати внести польське питання на обговорення в Раді ЄС, де зараз головує Мальта, проте має переконатися в тому, чи знайде підтримку.

Але, наголошує Sueddeutsche Zeitung, вже зараз можна сказати, що позицію Тіммерманса в питанні Польщі підтримує нинішній глава МЗС Німеччини Зігмар Габріель.

"Я думаю, він робить відмінну роботу, і саме тому ми його підтримуємо", – сказав Габріель. За його словами Тіммерманс виконує важливу задачу "в оцінці того, що зроблено чи порушено в Польщі".

Як повідомлялося, наприкінці грудня минулого року Єврокомісія підготувала нові рекомендації для Польщі щодо поваги до принципів верховенства права і дала польській владі два місяці на їх розгляд.

Нагадаємо, на початку 2016 року Європейська комісія вирішила розпочати процедуру перевірки Польщі щодо поваги до принципів верховенства права через ухвалення закону про Конституційний суд та зміни у законодавстві про ЗМІ.

Це стало першим кроком у затяжній процедурі, яка зрештою може призвести до відкликання права голосу Польщі в ЄС.

У вересні цього року за результатами дебатів щодо конституційної кризи у Польщі євродепутати ухвалили резолюцію, в якій закликають владу Польщі  розв’язати кризу навколо Конституційного суду протягом тримісячного терміну, встановленого Європейською комісією 27 липня цього року.

Варто також додати, що останні зміни до законодавства щодо Конституційного суду в Польщі були розкритиковані Венеціанською комісією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: