Польща відповіла Єврокомісії на рекомендації щодо верховенства права

Вівторок, 21 лютого 2017, 13:12

Польща вислала Європейській комісії відповідь на рекомендацію від 21 грудня 2016 року стосовно верховенства права в країні.

Про це пише Wprost з посиланням на інформацію МЗС Польщі.

У відповіді польського МЗС йдеться, що "закріплення демократичного правопорядку в Польщі, в тому числі створення стабільних основ функціонування Конституційного суду є головною метою польських властей, а влада Польщі відкрита до будь-яких "пропозицій щодо удосконалення діяльності Конституційного суду".

Міністерство закордонних справ Польщі наголосило, що ухвалені польським парламентом останнім часом зміни, що стосуються функціонування Конституційного суду, відповідають європейським стандартам щодо функціонування судової влади.

"Ці закони повністю і остаточно врегульовують проблематику роботи суду, беруть до уваги низку рекомендацій, представлених Польщі через Венеціанську комісію", – відзначили у зовнішньополітичному відомстві Польщі.

Також у відповіді Польщі зазначено, що польська сторона "в дусі щирого співробітництва держави-члена з Європейською комісією вже більше року передає основні роз'яснення щодо ситуації в Польщі".

"У діалозі з Європейською комісією повинні діяти такі принципи, як об'єктивність, повага до суверенітету, субсидіарності та національної ідентичності", – наголошують в МЗС Польщі.

Тому Польща розкритикувала останні висловлювання віце-президента Єврокомісії Франса Тіммерманса, коли він закликає інші держави-члени до створення спільного фронту з Європейською комісією проти Польщі, що, на думку польської сторони, є "яскравим прикладом порушення таких правил".

"Польська сторона вважає дії і висловлювання Франса Тіммерманса політично вмотивованими і такими, що призводять до напруження у відносинах між ЄК та однією з держав-членів. Ми закликаємо віце-президента Європейської комісії припинити такі дії", – говориться у відповіді Польщі.

У своїй відповіді МЗС Польщі резюмує, що політична суперечка навколо правил функціонування Конституційного суду не може бути "підставою стверджувати, що в Польщі є системні загрози для верховенства права".

Як повідомлялося, наприкінці грудня минулого року Єврокомісія підготувала нові рекомендації для Польщі щодо поваги до принципів верховенства права і дала польській владі два місяці на їх розгляд.

Нагадаємо, на початку 2016 року Європейська комісія вирішила розпочати процедуру перевірки Польщі щодо поваги до принципів верховенства права через ухвалення закону про Конституційний суд та зміни у законодавстві про ЗМІ.

Це стало першим кроком у затяжній процедурі, яка в кінцевому рахунку може призвести до відкликання права голосу Польщі в ЄС.

У вересні цього року за результатами дебатів щодо конституційної кризи у Польщі євродепутати ухвалили резолюцію, в якій закликають владу Польщі  розв’язати кризу навколо Конституційного суду протягом тримісячного терміну, встановленого Європейською комісією 27 липня цього року.

Варто також додати, що останні зміни до законодавства щодо Конституційного суду в Польщі були розкритиковані Венеціанською комісією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.