ЄК дала Польщі нові рекомендації по Конституційному суду і два місяці на відповідь

Середа, 21 грудня 2016, 15:18

Єврокомісія підготувала нові рекомендації для Польщі щодо поваги до принципів верховенства права і дає польській владі два місяці на їх розгляд.

Про це заявив перший віце-президент ЄК Франс Тіммерманс під час прес-конференції у Брюсселі.

"Проблеми у Польщі (з повагою до принципів верховенства права. – Ред.) про які ми говорили раніше, залишаються, попри незначне покращення", – відзначив Тіммерманс.

Він відзначив, що йдеться у першу чергу про призначення на посади законно обраних суддів Конституційного суду (Конституційного трибуналу. – Ред.), публікацію рішень Конституційного суду і змін до законодавства щодо Конституційного трибуналу.

"Тому сьогодні ми вирішили надіслати Польщі нові рекомендації (щодо відновлення поваги до принципів верховенства права. – Ред.). Вони скоро будуть опубліковані. Ми пропонуємо польському уряду відповісти на ці рекомендації протягом двох місяців", – відзначив віце-президент ЄК.

За словами Тіммерманса, після отримання відповіді від польського уряду, Єврокомісія ухвалить рішення про подальші кроки щодо польської влади у контексті застосування санкцій проти Польщі через порушення принципів верховенства права.

Як відомо, на початку року Європейська комісія вирішила розпочати процедуру перевірки щодо Польщі у щодо поваги до принципів верховенства права через ухвалення закону про Конституційний суд та зміни у законодавстві про ЗМІ.

Це стало першим кроком у затяжній процедурі, яка в кінцевому рахунку може призвести до відкликання права голосу Польщі в ЄС.

У вересні цього року за результатами дебатів щодо конституційної кризи у Польщі євродепутати ухвалили резолюцію, в якій закликають владу Польщі  розв’язати кризу навколо Конституційного суду протягом тримісячного терміну, встановленого Європейською комісією 27 липня цього року.

Варто також додати, що останні зміни до законодавства щодо Конституційного суду в Польщі були розкритиковані Венеціанською комісією.

Нагадаємо, сьогодні, 21 грудня президент Польщі призначив голову Конституційного суду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.