Рада Європи закликала Німеччину та Нідерланди до діалогу з Туреччиною

Понеділок, 13 березня 2017, 07:38

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд відреагував на зростання напруженості між Туреччиною та низкою інших держав-членів Ради Європи, закликавши до діалогу.

Про це йдеться в його заяві, опублікованій на сайті Ради Європи.

"Ситуація в даний час завдає шкоди дипломатії та демократії. Ми не можемо дозволити, щоб ситуація загострювалася", - заявив він.

Генсек також наголосив, що всі громадяни Туреччини, всередині та за межами країни, повинні мати достатньо можливостей щодо отримання інформації про переваги й недоліки пропонованих конституційних поправок, і також мати можливість участі у відкритій та справедливій дискусії кампанії щодо референдуму.

"Заходи кампанії за кордоном вимагають тісної співпраці між турецькою владою та їх закордонними колегами. Всі залучені сторони повинні домовитися про умови таких заходів шляхом конструктивного діалогу і з достатньою кількістю часу, щоб забезпечити необхідні адміністративні приготування", - йдеться у заяві Ягланда.

Він також заявив, що всі публічні зустрічі та політичні кампанії, які проводяться в державах-членах Ради Європи, повинні проводитися відповідно до національного законодавства та Європейської конвенції з прав людини.

Як відомо, у суботу влада Нідерландів вирішила вислати турецького міністра у справах сім'ї Фатму Бетуль Саян Каю, так як її візит загрожував громадській безпеці на тлі загострення відносин між країнами.

Також в суботу Нідерланди заборонили чартерний рейс глави МЗС Туреччини, який мав намір провести агітацію для турків, що живуть у Роттердамі, напередодні конституційного референдума.

Після цього, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пригрозив, що Нідерланди "заплатять" за видворення міністра і за те, що не пустили главу МЗС для проведення запланованих мітингів, та закликав міжнародні організації ввести санкції проти Нідерландів. 

Додамо, що раніше агітаційні заходи турецьких міністрів були скасовані у німецьких містах Гаггенау та Кельн, що створило новий виток напруженості між Німеччиною і Туреччиною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.