Євросоюз представив план відновлення зруйнованої війною Сирії

Середа, 15 березня 2017, 12:11

Євросоюз оприлюднив амбітний план відновлення понівеченої війною Сирії, назвавши його "внеском", який спонукатиме ворогуючі сторони досягти мирної угоди.

Про це повідомляє Euractiv.

Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні оголосила низку пропозицій, починаючи від розмінування до організації виборів, які мають розглянути 5 квітня на конференції з Сирії в Брюсселі.

"Занадто багато разів міжнародне співтовариство було не готове до постконфліктного часу. Цього разу ми хочемо бути готові", - сказала Могеріні.

Могеріні відзначила, що ЄС розглядає поточні пропозиції "в якості мирного внеску, який міг би заохотити сторони в Сирії піти на необхідні компроміси".

Вона закликала 28 країн ЄС відігравати провідну роль у постконфліктній Сирії, щоб уникнути помилок, допущених у Лівії та Іраку, коли міжнародне співтовариство фактично кинуло їх напризволяще.

Могеріні заявила, що ЄС готовий зробити свій внесок, тільки-но почнеться "справжній політичний перехід" від сирійського президента Башара Асада.

Вона підкреслила важливість отримання підтримки від регіональних гравців, особливо Саудівської Аравії, які виступають проти Асада, і Ірана, який підтримує президента Сирії.

Серед кроків, на які готовий піти Брюссель, можуть бути мобілізація фінансування для підтримки зусиль з відновлення, у тому числі допомога з безпеки, розмінування та контролю за припиненням вогню.

Могеріні нагадала, що ЄС вже мобілізував близько 9,4 млрд євро, з яких близько мільярда було витрачено в Сирії гуманітарними місіями.

ЄС також може допомогти відновити основні послуги – водопостачання, охорону здоров'я та освіту – щоб показати, що мир надає реальні переваги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.