В ЄК вважають, що Україна має успіхи у кількох сферах боротьби з корупцією

Понеділок, 20 березня 2017, 14:45

Українській владі вдалося досягти певних успіхів у боротьбі з корупцією на газовому ринку, у банківській сфері та у сфері державних закупівель.

Про це заявила представник Єврокомісії, заступник гендиректора директорату NEAR (сусідство і розширення ЄС) Катаріна Матернова в інтерв’ю "Європейській правді".

"Україна поступово закриває простір для корупції. Протягом десятиліть різниця у вартості газу (для населення і промисловості, – ЄП) була джерелом найбільшої корупції в Україні, обсягом близько $10 млрд на рік. Зрівнявши газові тарифи, уряд за один день знищив це корупційне поле", - сказала  Матернова.

Вона також відзначила дії Нацбанку, який в рамках реформи банківської системи вже відкликав понад 90 банківських ліцензій.

"Найпростіший спосіб пограбувати банк – це бути його власником. І ця проблема актуальна не лише в Україні, вона б'є по всіх країнах у період трансформації. НБУ в рамках реформи банківської системи вже відкликав понад 90 банківських ліцензій. Це – колосальна робота, яка була одним із пріоритетів, вона серйозно звузила корупційне поле", - відзначила вона.

Ще одним прикладом боротьби з корупцією Матернова назвала створення системи Prozorro, через яку проходять тендери на державні закупівлі.

"Поступово перекриваються корупційні дірки, через які йшли мільярди. І це справді антикорупційний успіх", - сказала вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.