Мей у листі до Туска: "Ми залишаємо ЄС, але не залишаємо Європу"

Середа, 29 березня 2017, 15:56

Прем’єр Великої Британії Тереза Мей у своєму листі про початок Brexit, який був отриманий президентом Європейської ради Дональдом Туском, запевнила решту країн-членів ЄС в тому, що хоча Британії залишає ЄС, проте вона не залишає Європу, та висловила сподівання, що процес буде "гладким й успішним".

Лист опубліковано на сайті британського уряду.

"Ми залишаємо Євросоюз, але ми не залишаємо Європу – і ми хочемо залишитися вірними партнерами та союзниками для наших друзів по всьому континенту", - йдеться у листі.

"Цим листом я повідомляю Європейську раду згідно зі статтею 50(2) Договору про Європейський Союз про наміри Великої Британії вийти з Євросоюзу.

Крім того, згідно з тією ж статтею 50(2) стосовно статті 106а Договору про заснування Європейської спільноти з атомної енергії, я повідомляю Європейську раду про намір Великої Британії вийти зі складу Європейської спільноти з атомної енергії", - заявила Мей.

У листі також викладено підхід уряду королеви Британії щодо переговорів стосовно Brexit та глибоких й особливих партнерських відносин між Британією та ЄС після виходу країни з блоку.

У документі пропонуються певні принципи, які можуть допомогти сформувати майбутні переговори, та поінформовано про процес, який спочатку буде проводитися у Сполученому Королівстві.

Зокрема, Мей сповістила, що британський уряд запропонує законодавство, яке скасує закон парламенту – Закон про європейські співтовариства 1972 року – що надає чинності законодавству ЄС у Британії.

"Це законодавство, де це можливо та доцільно, перетворить наявну сукупність права Європейського Союзу ("норм") у законодавство Великої Британії. Це означає, що буде визначеність для громадян Великої Британії, та для всіх з Євросоюзу, хто веде бізнес у Сполученому Королівстві", - написала вона.

За словами Мей, уряд проведе консультацію з приводу того, як буде спроектовано та реалізовано таке законодавство.

Мей пообіцяла, що "Біла книга" щодо цього буде опублікована вже завтра.

Британський прем'єр також поінформувала, що якщо Британія залишить ЄС без угоди, то за замовчуванням країна буде торгувати на умовах Світової організації торгівлі.

У другій частині свого листа Мей запропонувала деякі принципи, спрямовані на те, щоб "процес пройшов гладко та успішно, наскільки це можливо".

Так, Мей пропонує "взаємодіяти один з одним конструктивно та шанобливо, в дусі щирого співробітництва", ставити на перше місце права громадян - британців та громадян ЄС, працювати разом, щоб мінімізувати порушення та надати один одному якомога більше визначеності, захищати спільні європейські цінності.

"Ослаблення нашої співпраці задля процвітання і захисту наших громадян буде дорогою помилкою. Цілі Сполученого Королівства для нашого майбутнього партнерства залишаються такі ж, що були викладені в моїй промові у "Ланкастер-Хаус" від 17 січня та в наступній Білій книзі, опублікованій 2 лютого", - йдеться у листі.

Нагадаємо, президент Європейської ради Дональд Туск отримав від повіреного у справах Британії листа про формальний початок процедури Brexit.

Таким чином, офіційна процедура виходу Британії зі складу ЄС розпочалася.

Протягом 48 годин після прочитання листа Дональд Туск надішле лідерам решти 27 держав-членів проект з основними принципами переговорів.

Сьогодні президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що день початку Brexit не є щасливим ані для ЄС, ані для частини Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.