На саміті ЄС обговорять економіку і безпеку, Brexit не згадується

Четвер, 9 березня 2017, 10:29

Лідери Євросоюзу обговорять на саміті у п'ятницю, 10 березня, як зробити блок більш "безпечним, благополучним, соціальним і сильнішим", але уникатимуть будь-яких явних посилань на "багатошвидкісну Європу".

Про це повідомляє EUobserver, посилаючись на проект документу, підготовленого для прийняття на саміті.

"У найближчі 10 років, нам потрібен Союз, який є більш безпечним і більш процвітаючим місцем для життя. Ми будемо прагнути до цієї мети із твердою вірою, що майбутнє Європи знаходиться в наших руках", - йдеться у документі.

Текст, підготовлений кабінетом голови Європейської ради Дональда Туска разом з мальтійським головуванням в Раді ЄС і урядом Італії.

Це перший проект "Римської декларації" про майбутнє ЄС, яку лідери приймуть в італійській столиці 25 березня.

Розділений на три основні частини, він пропонує нагадати про досягнення ЄС, представляє "нові завдання, що стоять перед ЄС" і пропонує "можливі елементи для розділів Римської декларації", - окреслюючиє бачення ЄС після виходу Британії з блоку.

Велика Британія та її вихід з ЄС не згадуються в проекті, як спосіб підкреслити, що питання про членство Британії закрите, хоча офіційно переговори про Brexit ще не почалися.

На зустрічі в п'ятницю вранці без прем'єр-міністра Британії Терези Мей лідери ЄС будуть говорити про те, що вони "погоджуються з пропонованою структурою" майбутньої Римської декларації, "погоджуються з елементами, запропонованими в рамках різних розділів".

У проекті підкреслюється, що ЄС повинен звернути увагу на "регіональні конфлікти, тероризм, зростання міграційного тиску, протекціонізм і соціальну і економічну нерівність".

Нагадаємо, лідери найбільших економік континентальної Європи схвалили концепцію багатошвидкісної Європи, в якій деякі країни могли б поглиблювати інтеграцію швидше, ніж інші.

Раніше президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер представив проект про майбутнє бачення Європейського Союзу, який містить п'ять основних сценаріїв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.