Вибухи у Дортмунді: слідчі сумніваються в автентичності листів з місця злочину

Субота, 15 квітня 2017, 11:52

Німецькі слідчі мають великі сумніви щодо трьох записок із зізнанням у скоєнні теракту, знайдених поблизу місця нещодавніх вибухів у Дортмунді.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

У записках вказано, що напад підготувала терористична мережа "Ісламська держава" . Усі три тексти мають ідентичний зміст.

Результати наукової експертизи, яку провели фахівці-ісламознавці, дали слідчим підстави сумніватися, що авторами записок справді є радикальні ісламісти.

Зокрема, в записках вказано, що зловмисники діяли "іменем Аллаха", що відповідає риториці ІД. Однак фахівці зауважили нетипове для ісламістів уживання деяких слів та відсутність у тексті символів "Ісламської держави".

Експертів насторожили й вимоги авторів записок: забрати з Сирії бойові літаки Бундесверу "Торнадо" та закрити базу військово-повітряних сил США у Німеччині.

Висувати вимоги - зовсім нетипова практика для ісламістів, адже "Ісламська держава" не провадить переговорів", зазначив щодо цього керівник управління Федерального відомства з охорони конституції в землі Північний Рейн-Вестфалія Буркгард Фраєр.

Слідчих змушує сумніватися й те, що на місці скоєння терактів ще ніколи не знаходили записок із зізнаннями від ІДІЛ.

Після вибухів у Дортмунді поліція затримала 26-річного громадянина Іраку Абдула Безета А. Однак доказів, що цей чоловік причетний до теракту, не знайшли.

Пізніше прокуратура все одно видала ордер на арешт, оскільки  іракця о підозрюють у членстві в "Ісламській державі".

У вівторок ввечері біля автобуса німецького футбольного клубу "Боруссія" сталося три вибухи, коли він від'їжджав від готелю напередодні матчу Лігі чемпіонів.

Згодом на місці вибухів знайшли записку, в якій невідомий бере на себе відповідальність за подію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.