Глава Європарламенту: Brexit можна скасувати, якщо цього захочуть виборці

П'ятниця, 21 квітня 2017, 09:54

Президент Європарламенту Антоніо Таяні заявив, що процедуру виходу Британії з ЄС можна буде скасувати, якщо виборці на виборах 8 червня продемонструють зміну своєї думки щодо Brexit.

Про це повідомляє The Guardian.

Після зустрічі з прем’єром Британії Терезою Мей Таяні заявив, що процедуру початку виходу з Європейського союзу можуть легко "відкотити назад" решта членів ЄС у разі зміни британського уряду. За його словами, це навіть не потребуватиме звернення до суду.

"Якщо Сполучене Королівство після виборів захоче відкликати заявку про вихід з ЄС, процедура цілком зрозуміла. Якщо Британія захоче лишитися, всі буть тільки за. Особисто я буду дуже щасливий", - сказав Таяні.

Зазначається, що думки юристів про можливість перегляду Британією в односторонньому порядку свого рішення про вихід з ЄС розходяться. Однак президент Європарламенту вважає, що політичного рішення буде цілком достатньо.

"Якщо завтра новий уряд Великої Британії вирішить змінити свою позицію, це можна буде зробити. Фінальне рішення прийматиметься 27 державами-членами, однак усі будуть раді, якщо Британія так вирішить" - заявив Таяні.

Нагадаємо, прем’єр Британії Тереза Мей 29 березня офіційно повідомила Брюссель про намір застосувати статтю 50 Договору про ЄС, чим запустила процедуру виходу своєї країни з блоку. При цьому вона заявила: "Британія виходить з Європейського союзу і дороги назад немає".

19 квітня парламент Британії погодився на пропозицію Мей про позачергові парламентські вибори 8 червня, які, на її думку, зможуть покласти край політичним іграм і протиріччям у парламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.