У Молдові більше тисячі людей протестували проти зміни виборчої системи

Понеділок, 15 травня 2017, 08:42

Більше тисячі людей зібралися в Кишиневі в неділю перед будівлею парламенту Молдови на протест проти зміни виборчої системи та запровадження в країні змішаної системи голосування.

Про це повідомляє портал NOI.md.

"Перед парламентом трохи більше тисячі протестувальників. Ніяких порушень не було зареєстровано. Громадський порядок забезпечувала достатня кількість представників правоохоронних органів", — повідомили в поліції.

Учасники мітингу прийшли з державними прапорами Молдови і плакатами, але без партійної символіки. На трибуну не виходили політичні лідери, а лише громадські діячі. Акцію протесту підтримали позапарламентські сили — Партія "Дія і солідарність", "Наш дім — Молдова", "Наша партія", а також парламентська Ліберально-демократична партія.

Як повідомили організатори мітингу, "якщо парламент не скасує законопроект, що передбачає зміну виборчої системи, то наступна акція протесту відбудеться 28 травня о 12.00".

Раніше представники Демпартії запропонували змінити Кодексу про вибори і перейти до системи одномандатного голосування. Президент Ігор Додон висловився про необхідність переходу до змішаної виборчої системи, коли половина депутатів обирається за партійними списками, а інша — по одномандатних округах. Минулого тижня парламент схвалив у першому читанні об'єднання проектів демократів і соціалістів щодо зміни Кодексу про вибори Молдови.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.