В Ірані проходять вибори президента

П'ятниця, 19 травня 2017, 10:11

В Ірані сьогодні, 19 травня, почалося голосування на виборах президента країни.

Про це повідомляє BBC.

Загалом на цей пост претендують чотири кандидати: нинішній глава держави 68-річний Хассан Рухані, 70-річний екс-міністр промисловості Ірану Мостафа Хашемітаба, 70-річний екс-глава міністерства культури країни Мостафа Мірсалім та 56-річний екс-генпрокурор Ірану Ібрагім Раісі.

"68-річний Рухані, помірний клерикал, який вів переговори щодо ядерної угоди зі світовими державами в 2015 році, протистоїть трьом іншим кандидатам", - відзначає BBC.

Його головним суперником вважається Ібрагім Раісі, безкомпромісний клерикал та колишній прокурор, який близький до верховного лідера аятоли Алі Хаменеї.

Якщо ніхто не набере понад 50% голосів, то другий тур відбудеться наступного тижня.

Повідомляється, що кожен чинний президент був переобраний в Ірані, починаючи з 1985 року, коли сам аятолла Хаменеї виграв другий термін.

Сьогодні він опустив свій бюлетень за декілька хвилин після того, як виборчі дільниці відкрилися о 8:00 за місцевим часом.

Нинішній президент Рухані проголосував приблизно за годину після відкриття дільниць.

Нагадаємо, напередодні Міністерство фінансів США розширило санкційний список, що стосується ракетної програми Ірану та надання допомоги Сирії.

Після цього Іран заявив, що нові санкції США, націлені на програму з розвитку балістичних ракет, демонструють ворожість Вашингтона та можуть зруйнувати ядерну угоду 2015 року між Тегераном і світовими державами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: