Саміт НАТО замінили "робочою вечерею", щоб уникнути підсумкового рішення – журналіст

Четвер, 25 травня 2017, 11:30

У НАТО зняли статус саміту із зустрічі членів Альянсу з президентом США Дональдом Трампом, щоб уникнути ухвалення підсумкового рішення.

Про це ідеться у статті Сергія Сидоренка "НАТО Дональда Трампа: як "скасований" саміт альянсу стане перемогою президента США", опублікованій на сайті "Європейської правди".

"Торік особисто Єнс Столтенберг обіцяв проведення не обіду чи вечері, а саміту, тобто засідання Північноатлантичної ради на найвищому рівні. А лише два місяці тому, в березні, ці плани були офіційно підтверджені", - ідеться у матеріалі.  

Втім, нині в Альянсі щоразу наголошують, що це – зустріч нижчого рівня, "робоча вечеря". 

"Обов'язковим елементом "справжніх" засідань лідерів країн-членів НАТО є підсумкове рішення, так звана "декларація саміту". Знизивши рівень зустрічі до неофіційної, в НАТО змогли уникнути такої потреби", - пояснює Сергій Сидоренко.

Це також означає, що у форматі "вечері" не потрібно проводити окремі міністерські зустрічі, немає потреби узгоджувати спільну позицію.  

Із приходом Трампа на посаду президента США у штаб-квартирі НАТО панує невизначеність, адже Трамп, провівши тотальну кадрову чистку серед послів, досі не призначив постійного представника США при НАТО, а Держдеп залишається без керівників на  ключових напрямках.

"За цих умов скасування саміту насправді було найкоректнішим можливим рішенням. Воно дозволило Альянсу лишитися у безпеці ("on a safe side", як кажуть європейці), гарантувавши, що під час погодження тексту рішення не надійде ідея або правка, здатна перевернути штаб-квартиру догори дригом", - ідеться у статті.

Детальніше читайте у матеріалі "Європейської правди": "НАТО Дональда Трампа: як "скасований" саміт альянсу стане перемогою президента США".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.