Доповідач Європарламенту прокоментував торговельні преференції для України

Четвер, 1 червня 2017, 13:11

У Європарламенті пропонують скоротити обсяг запропонованих Єврокомісією тимчасових автономних торговельних преференцій для України, але вважають такі торговельні поступки адекватними для підтримки української економіки в умовах російської агресії.

Про це заявив доповідач з питання торговельних преференцій для України Ярослав Валенса, повідомляє Укрінформ.

Запропоновані Європарламентом додаткові торговельні преференції для України включають уведення нульових митних тарифів для деяких видів сільськогосподарської продукції та промислових товарів. Це, зокрема, овес, мед, кукурудза, а також 23 види промислових товарів, серед яких – добрива, взуття, деякі метали та електронне обладнання.

Водночас Валенса вважає компромісом між допомогою Україні та захистом європейських виробників пропозиції вилучити із запропонованих Єврокомісією преференцій такі товари, як пшениця, перероблені томати та сечовину.

Напередодні під час дебатів щодо надання торговельних преференцій для України єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом висловила занепокоєння запропонованими Європарламентом обмеженнями.

"Торговельні преференції є політичним жестом. Це є позитивним сигналом підтримки з боку ЄС України, допомоги економіці країни, яка несе збитки через нелегальну анексію Криму, Севастополя та розв’язаний Росією військовий конфлікт на сході", - наголосила Мальмстрьом.

Водночас вона висловила сподівання, що збалансований обсяг додаткових торговельних преференцій для України буде доопрацьований у процесі подальших переговорів між Єврокомісією, Європарламентом та Радою ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.