У Молдові розкрили деталі боротьби із російською пропагандою

Середа, 14 червня 2017, 11:34

У Молдові власникам п'яти телеканалів запропонують вилучити з сітки мовлення російські програми "пропагандистського характеру" у разі прийняття закону про боротьбу із закордонною пропагандою.

Про це повідомляє Newsmaker.md.

За словами спікера парламенту Молдови Андріана Канду, законопроект передбачає, що "телеканалам дозволять випускати інформаційно-аналітичні програми, новини і військові передачі, тільки вироблені в країнах ЄС, США, Канаді та країнах, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне мовлення (Росія цю конвенцію не ратифікувала. - Ред.)".

Зокрема, йдеться про російські програми "пропагандистського характеру" п'яти телеканалів - Prime TV, РТР-Молдова, НТВ-Молдова, РЕН-Молдова і СТС-Молдова.

Повідомляється, що деякі депутати парламенту назвали ці телеканали "російськими танками", та порівняли російську пропаганду з тією, що була в "нацистській Німеччині та СРСР".

Як розповів Канду, в Кодекс про телебачення і радіо внесуть зміни, згідно з якими судові розгляди, пов'язані з порушенням заборони іноземного інформаційного контенту, повинні будуть тривати не більше 30 днів.

Штраф за порушення цієї заборони буде до 100 тис. леїв (5 495 доларів). Зараз максимальний штраф за порушення Кодексу про телебачення і радіо становить 30 тис. леїв.

Як відомо, напередодні у парламенті Молдови зареєстрували законопроект, який покликаний виключити пропагандистські інформаційні програми Росії.

Ініціативу демократів оперативно розкритикували опозиція і президент країни Ігор Додон, а в МЗС РФ заявили, що "по суті, мова йде про інформаційну блокаду власного населення".

Як відзначає видання, експерти також не виключають банального переділу телеринку.

Виконавчий директор Асоціації незалежної преси у Молдові Петру Маковей зазначив, що хоч і підтримує заборону російських новин, але вважає, що "під соусом боротьби з пропагандою" відбудеться переділ власності на молдавському медіаринку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.