Катар судитиметься з країнами Перської затоки через блокаду

Четвер, 29 червня 2017, 10:53

Катар буде судитися із Саудівською Аравією, Об’єднаними Арабськими Еміратами та Бахрейном, які оголосили йому дипломатичну та економічну блокаду.

Про це повідомляє Al Jazeera.

Національна комісія з прав людини Катару заявляє, що найме швейцарську юридичну фірму, аби отримати компенсації для всіх постраждалих від рішення країн Перської затоки розірвати зв'язки з Дохою та запровадити проти Катару блокаду.

"Ми будемо координувати старт судових дій разом з тими, кого торкнулися ці санкції. Три країни несуть відповідальність за компенсацію потерпілим", - сказав під час прес-конференції глава комісії Алі бін Смайх Ал-Маррі.

Він додав, що частину позовів буде подано у суди Саудівської Аравії, ОАЕ та Бахрейну, частину – до судів, які мають міжнародну юрисдикцію, зокрема, в Європі.

Нагадаємо, Саудівська Аравія, ОАЕ, Єгипет та Бахрейн розірвали дипломатичні зв’язки з Катаром та оголосили йому економічну блокаду минулого місяця. Доху звинуватили у підтримці тероризму та збройних груп Ірану – і цим розв’язали найглибшу за останні роки кризу у Перській затоці.

Невдовзі арабські країни оголосили список із ультимативними вимогами, виконання яких є передумовою для зняття блокади. Серед вимог – розірвання дипломатичних зв’язків з Іраном, закриття турецької військової бази в Катарі та зупинка мовлення катарського телеканалу "Аль-Джазіра".

Катар неодноразово відкидав звинувачення та наполягав, що не вестиме жодних переговорів, доки арабські держави не зменшать тиск. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.