Друг Путіна виступить диригентом на концерті до Дня взяття Бастилії

П'ятниця, 14 липня 2017, 15:04

Диригентом на концерті з нагоди Дня взяття Бастилії, який відбудеться ввечері у п’ятницю на Марсовому полі, виступить наближений до російського президента Володимира Путіна Валерій Гергієв.

Про це повідомляє видання France Musique.

"Валерій Гергієв, російський диригент, керуватиме музикантами Національного оркестру Франції, хором і метрами Radio France, а також знаменитими солістами у п’ятницю біля підніжжя Ейфелової вежі" - пише видання.

Концерт передуватиме традиційному півгодинному салюту і транслюватиметься провідними каналами.

"Якщо поглянути на деталі, то постає питання, чи є Гергієв правильним вибором для відзначення національного свята" - запитує France Musique.

Цитуючи інші французькі ЗМІ, видання зазначає, що Гергієв відомий своєю близькістю до Путіна і є його особистим другом.

Крім того, він диригував суперечливим концертом на руїнах античного амфітеатру в сирійській Пальмірі в травні 2016 року. Ще раніше, у 2008 році, він був помічений у Південній Осетії, анексованій Росією.

"Він грав для військ Асада, грав для російських військових у Південній Осетії… І він гратиме на нашому національному святі. Ганьба!" - наводить видання цитату есеїста Рафаеля Глюксманна.

При цьому, Гергієв більшу частину часу проводить на Заході, утримуючись від схвальних оцінок діяльності РФ у Криму та на Донбасі. Крім того, він відмовився від ідеї поїхати з концертом у Донецьк, щоб відсвяткувати ювілей народженого там Сергія Прокоф’єва, його улюбленого композитора. Не давав він концертів і в Криму.

Тому формально мерія Парижа не могла заборонити йому диригувати концертом.

"Він один з найвидатніших диригентів, це честь для нас, що він диригуватиме на концерті до нашого національного свята. Я не хочу коментувати вибір, який він зробив на політичному рівні, цього вечора буде лише музика" - сказав Матьє Галле, президент Radio France, яке є одним з організаторів концерту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.