Македонія не погоджується на абревіатуру КЮРМ як назву країни

Середа, 19 липня 2017, 12:03

Македонія не погоджується на пропозиції закріпити в якості офіційної назви країни абревіатуру КЮРМ (англійською мовою FYROM) - Колишня югославська республіка Македонія.

Про це заявив міністр закордонних справ Македонії Нікола Димитров на прес-конференції у Брюсселі.

Македонія має багаторічну суперечку з Грецією через назву балканської країни. Через цей спір Македонія не може вступити до НАТО і розпочати переговори про членство в ЄС.

В ООН, ЄС та інших міжнародних структурах балканську країну далі іменують "Колишня югославська республіка Македонія".

"Коли ви говорите КЮРМ, це так само пов’язане з моєю країною, як "Клінгон" із телесеріалу Star Trek. Але ми хочемо вирішити це питання, це довготривала перешкода. Я вірю, що вирішення можливе, але все треба зробити обережно і у правильний час", – сказав Димитров.

Виступаючи на цій же прес-конфренції високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що сподівається на якомога швидше вирішення суперечки між Грецією та Македонією.

"Ми працюємо над цим питанням і хотіли би знайти рішення якомога швидше. Ми вітатимемо будь-які позитивні кроки в цьому напрямку. Я також хочу нагадати, що Македонія та Болгарія вирішили подібний спір у двосторонньому режимі без будь-якого посередництва", - сказала вона.

Минулого місяця прем’єр Македонії Зоран Заєв заявив про готовність до компромісу щодо назви країни заради вступу до НАТО і прискорення інтеграції до ЄС.

Нагадаємо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в одної з північних грецьких провінцій.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до 1991 року носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.