ЄС вперше обмежив у продуктах рівень речовини, що може викликати рак

Четвер, 20 липня 2017, 10:04

Представники 28 держав-членів ЄС проголосували за пропозицію Єврокомісії щодо зменшення присутності у харчових продуктах акриламіду - відомої канцерогенної речовини, яка є у картоплі фрі, чіпсах, хлібі, печиві та навіть каві.

Про це йдеться у заяві на сайті Єврокомісії.

Після впровадження нове регулювання вимагатиме від виробників харчових продуктів, ресторанів швидкого харчування та інших ресторанів вживати заходів щодо забезпечення рівня акриламіду в їхніх продуктах нижче встановлених показників.

"Ми зробили важливий крок у захисті здоров'я та добробуту громадян. Нове регулювання не тільки допоможе зменшити наявність цієї канцерогенної речовини, але також підвищити рівень обізнаності про те, як уникнути її впливу, що часто виникає під час приготуванні їжі вдома", - йдеться у заяві ЄК.

Текст рішення буде направлений до Ради ЄС та Європейського парламенту. Вони матимуть три місяці, щоб розглянути його до остаточного прийняття Комісією. Документ може набути чинності навесні 2018 року.

Акриламід - це хімічна речовина, яка утворюється природним чином під час смаження їжі, що містить крохмаль, при температурі вище 120°С.

Споживачі піддаються впливу акриламіду, коли вони готують, наприклад, картоплю або смажать тости.

Європейський орган з безпеки харчових продуктів (EFSA) підтвердив у 2015 році, що акриламід потенційно підвищує ризик розвитку раку. Акриламід вперше пов'язали з раком у 2002 році, коли шведські дослідники випадково виявили цю речовину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.