В РФ заявили, що рішення у справі Arctic Sunrise "заохочує до протиправних дій"

Четвер, 20 липня 2017, 15:41

В МЗС РФ заявили, що рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі, яке зобов'язало Росію виплатити Нідерландам 5,4 мільйона євро, "заохочує до протиправних дій".

Про це заявив заступник директора департаменту інформації й друку МЗС РФ Артем Кожин, передає ТАСС.

Як відомо, нещодавно Міжнародний арбітражний суд прийняв рішення, згідно з яким Росія повинна заплатити Нідерландам 5,4 мільйона євро за шкоду, заподіяну під час затримання екологів Greenpeace з судна Arctic Sunrise та арешт 30 людей.

"Російська Федерація не брала участь в даному розгляді, оскільки дотримувалася і дотримується позиції про відсутність в арбітражу юрисдикції в даній справі", - сказав він.

"Змушені з жалем констатувати, що своїми рішеннями арбітраж по суті заохочує цілеспрямовані протиправні дії у виняткових економічних зонах держав, на їх континентальному шельфі, що виправдовуються так званим "мирним протестом", - заявив він.

Інцидент за участю судна Arctic Sunrise під голландським прапором стався в 2013 році – тоді екологи, що протестували проти видобутку нафти в Арктиці, прикували себе до плавучої платформи.

Росія затримала не лише екологів, але також весь екіпаж та саме судно. Тим самим Росія порушила вимоги Морської конвенції ООН, стверджували позивачі.

24 серпня 2015 року Постійна арбітражна палата, що є органом ООН і розташована в Гаазі (Голландія) оголосила, що Росія визнається винною у порушенні конвенції ООН і має виплатити компенсацію голландській стороні.

Росія відмовилася брати участь в арбітражі, стверджуючи, що вона діяла в межах своїх суверенних прав.

Однак, Арбітражний суд встановив, що він має юрисдикцію в рамках Конвенції ООН з морського прав, стороною якою є Росія, і це дає йому право вирішувати такі спори.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.