Грибаускайте пропонує включити кіберзахист у 5 статтю договору НАТО

Четвер, 6 липня 2017, 15:47

Президент Литви Даля Грибаускайте виступила з ідеєю включити кіберзахист у 5 статтю Вашингтонського договору НАТО, яка передбачає колективну відповідь Альянсу у разі нападу на одного члена блоку.  

Із такою пропозицією Грибаускайте виступила у Варшаві, де вона разом з главами інших європейських держав відбулась коротка зустріч з Дональдом Трампом, повідомляє сайт президента Литви.

За словами Грибаускайте, Литва та інші держави потребують швидшої та ефективнішої реакції НАТО.

"Необхідно реформувати та пришвидшити процес ухвалення рішень, передислокувати управління ними на східний фланг Альянсу, розробити постійно оновлювані оборонні плани з припискою до них конкретних військових підрозділів, знайти рішення щодо запобігання можливій військовій ізоляції країн Балтії, включити кіберзахист у 5-ту статтю Вашингтонського договору", - цитує президента Литви її прес-служба.

Грибаускайте підкреслила, що наразі геополітична та військова напруга продовжує залишатися високою, а постійні кібератаки можуть паралізувати стратегічний сектор країн НАТО. 

Як відомо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг раніше неодноразово говорив, що кібератака на одного із членів Альянсу вважатиметься напада на весь блок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.