У Литві хочуть відмовитися від російського програмного забезпечення в держустановах

Понеділок, 14 серпня 2017, 12:54

Фахівці в області комп'ютерної безпеки зараз шукають, чим замінити використовуване в державних відомствах Литви і на держпідприємствах небезпечне програмне забезпечення, яке пов'язане з Росією.

Про це розповів віце-міністр оборони Литви Едвінас Кярза, повідомляє портал Delfi.

"Відомі випадки, коли має місце підозріле програмне забезпечення. Відмічено, що (в ньому) залишені можливості для підключення, а коли відбувається підключення, залишається гадати, що вони роблять, як вони контролюють", - сказав Кярза.

Він не уточнив, для яких державних відомств і підприємств виникає така загроза і чи від будь-якого програмного забезпечення вона виходить, однак сказав, що таке ПЗ пов'язане з Росією.

Раніше троє депутатів Сейму Литви звернулися до прем'єра з проханням дати оцінку масштабів використання російського програмного забезпечення та інформаційних систем у державних відомствах та установах, а також на підприємствах, що мають стратегічне значення для національної безпеки.

За словами депутатів, що Департамент поліції Литви з 2006 року використовує створені на основі платформи 1S:Imone модулі системи фінансового обліку, які російська розвідка могла використовувати це забезпечення для шпигунства. Литовська залізниця (Lietuvos gelezinkeliai), за словами парламентарів, використовує систему безпеки Klub-U розробки Іжевського радіозаводу, який відноситься до військово-промислового комплексу Росії. Ця система була впроваджена на всіх локомотивах при модернізації залізничної системи Литви. Klub-U, як відзначають консерватори, використовує російську супутникову навігаційну систему ГЛОНАСС, з її допомогою встановлюються координати локомотивів, параметри руху - координати і швидкість.

Едвінас Кярза каже, що фахівцям ще належить дати оцінку безпеки цих систем. Директор Служби кібербезпеки і телекомунікацій Дарюс Адомайтіс сказав, що згадані системи поки що не піддавалися аналізу, проте вже рекомендовано відмовитися від використання антивірусних програм, створених російською компанією Kaspersky.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.