Глава МЗС Німеччини проти методів залякування у відносинах з Росією

Середа, 16 серпня 2017, 12:58

Використання методів залякування у відносинах з Росією є неприпустимим, бо це сприятиме лише ескалації напруженості.

Про це глава МЗС Німеччини Зігмар Габріель написав у статті для Rheinische Post.

Він наголосив, що анексія Криму і ситуація на сході України підірвали довіру у відносинах між Росією і Заходом. Габріель при цьому наголосив на правильності реакції з боку НАТО, зокрема, щодо розміщення батальйонів в країнах Балтії.

"Але якщо ми будемо слідувати виключно логіці залякування, ми будемо сприяти ескалації. Не можна склавши руки спостерігати, як європейська архітектура безпеки загрожує перетворитися на купу руїн застарілих, розірваних договорів. Необхідні спільні зусилля з контролю за озброєннями. Це піде на користь як Європі, так і Росії", – вважає міністр.

На думку Зігмара Габріеля, для цього потрібно, з одного боку, повернутися до всеосяжного контролю за звичайними озброєннями, тобто за "традиційною бойовою зброєю" в Європі, відповідальність за який повинна нести і Росія. З іншого ж боку, на його думку, слід  посилити правила і порядок у сфері контролю за ядерними озброєннями.

"І тут йдеться про Росію і США, на які припадає 90 % усієї ядерної зброї у світі", - зазначив Габріель.

Міністр вважає, що підписаний Рейганом і Горбачовим Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності опинився під загрозою.

"Росія повинна довести, що не порушує свідомо цей договір - особливо на тлі того, що Москва збільшує свій арсенал нестратегічної ядерної зброї в Європі. Американці повинні знову вступити в діалог про стратегічну стабільність і зробити все можливе для того, щоб врятувати існуючу архітектуру контролю за озброєннями", – заявив Габріель.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.