Боснія та Хорватія знову сперечаються через Пелешацький міст

Четвер, 31 серпня 2017, 18:44

Напруженість між Боснією та Хорватією знову зростає через відновлення суперечки з приводу Пелешацького мосту, який дозволить Хорватії обійти Боснію та з'єднати її з півостровом Пелешац.

Про це повідомляє Balkan Insight.

Пелешацький міст довжиною 2,4 кілометра почали будувати ще в 2007 році. Він має з’єднати материкову частину Хорватії з південним туристичним регіоном Дубровнік-Неретва, уникаючи перетину території Боснії в коридорі Неум.

Цей регіон фактично відділений від основної частини Хорватії невеликою ділянкою узбережжя, що належить Боснії і Герцеговині.

На тлі політичних суперечок, а також фінансовими труднощами будівництво було зупинено в 2012 році, але зараз воно відновлюється завдяки коштам ЄС.

натисніть для збільшення 

Прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленковіч заявив, що його країна буде наполягати на будівництві мосту, незважаючи на заперечення боснійців.

"Я знову доводжу своїм друзям у Боснії та Герцеговині, а також хорватській громадськості, що проект, що з'єднує південь Хорватії з рештою країни... через Пелешацький міст, продовжується", - сказав Пленкович.

"Міст будуватиметься, і діалог з Боснією та Герцеговиною триватиме", - додав він, нагадавши, що уряди Боснії та Хорватії обговорили цю проблему в Сараєво на початку липня.

 

Пленкович зробив свою заяву через день після того, як міністр цивільних справ Боснії Адділ Османович направив своєму хорватському колезі та офіційним особам ЄС лист, в якому повідомив, що правові перепони все ще перешкоджають будівництву моста.

У своєму листі Османович зазначив, що міст не може бути побудований до того, як обидві країни не врегулюють виниклі питання кордону, додавши, що жодна країна не ратифікувала двосторонню угоду, що регулює питання кордону, підписану в 1999 році.

Османович закликав Хорватію негайно припинити всі будівельні роботи на мосту та запропонував новий діалог щодо завершення прикордонного договору та подальшого будівництва мосту.

"Якщо Хорватія продовжуватиме одностороннє будівництво мосту, Боснія вийде з прикордонної угоди та вживатиме заходів для захисту своїх кордонів відповідно до стандартів ООН та інших міжнародних організацій", - застеріг Османович.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: