Спікер Сейму Литви про паспортний скандал: сподіваємось, Варшава схаменеться

Середа, 9 серпня 2017, 13:29

Спікер литовського Сейму Вікторас Пранцкетіс сподівається, що Варшава не стане псувати міждержавні відносини через запропоновану для польських паспортів ілюстрацію із зображенням вільнюських Святих воріт.

Про це він у середу заявив у інтерв’ю радіостанції Ziniu radijas, повідомляє Delfi.

"Сподіваємося, що польська сторона схаменеться, що не варто сіяти ворожнечу між державами ще й через такий факт", - сказав Пранцкетіс.

Минулого тижня глава МЗС Литви заявив, що у нових польських паспортах не повинно використовуватися зображення вільнюських Святих воріт.

Як відомо, наступного року до сторіччя незалежності у Польщі буде випущено паспорт у новому дизайні. На його сторінках, серед інших зображень, буде Меморіал орлят у Львові.

Також в мережі триває народне голосування за інші зображення. Серед запропонованих варіантів є розташовані у Вільнюсі Святі ворота, відомі як Ворота Світанку або Остра брама.

У понеділок у Міністерстві закордонних справ України вручили ноту протесту послу Польщі в Україні Яну Пєкло, повідомивши, що останні дії Варшави негативно вплинуть на двосторонні відносини.

Остаточне рішення про те, які зображення будуть розміщені в новому польському паспорті, Польща прийме у вересні.

Детальніше про конфлікт читайте у матеріалі ЄвроПравди: "Скандал за паспортом: чи достатньо відреагувала Україна на польську провокацію".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.