Франція: перехідний період у Сирії має відбутися без Асада

П'ятниця, 1 вересня 2017, 19:14

Світові держави мають домовитися про план перехідного періоду для Сирії, але цей план не має передбачати жодної ролі для нинішнього президента Башара аль-Асада.

Про це заявив глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан, повідомляє Reuters.

"Він (Асад, - ред.) не може бути частиною рішення. Рішенням є пошук з усіма учасниками календаря з політичним переходом, який дасть змогу створювати нову конституцію і вибори", - заявив Ле Дріан.

"Цей перехід не може бути зроблений з Башаром аль-Асадом, який вбив частину свого населення і який змусив мільйони сирійців залишити свою батьківщину ", - додав міністр.

Франція є ключовим партнером сирійської опозиції та робить другий за величиною внесок у коаліцію під проводом США, яка бореться з "Ісламською державою".

Подібна позиція йде врозріз з позицією Росії та Ірану, які підтримують Асада і говорять, що сирійський народ повинен сам вирішити своє майбутнє на виборах.

Британія теж заявила, що Асад повинен піти, а от адміністрація президента США Дональда Трампа ще не визначила свого бачення політичного процесу в Сирії і зосереджується головним чином на перемозі над "Ісламською державою".

Раніше президент Франції Еммануель Макрон заявив, що більше не бачить пріоритету для вирішення сирійського конфлікту в усуненні від влади Асада.

Нагадаємо, Комісія ООН з питань розслідування подій в Сирії заявила, що зібрала достатньо доказів, щоб засудити президента Башара Асада за військові злочини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.