Ізраїль першим у світі підтримав референдум про незалежність Іракського Курдистану

Четвер, 14 вересня 2017, 12:56

Ізраїль став першою країною, яка підтримала пропозицію провести референдум про незалежність Іракського Курдистану.

Відповідну заяву зробив офіс прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, повідомляє The Times.

Лідер іракських курдів Масуд Барзані планує провести референдум про незалежність 25 вересня. Ірак відхилив цю ідею, назвавши референдум неконституційним.

Більшість інших країн, у тому числі традиційні союзники, такі як Велика Британія та США, закликали Барзані відкласти плани щодо проведення референдуму.

Вони побоюються, що після нього Ірак та найближчі регіони зануряться у ще більшу нестабільність, і це відбудеться саме в той час, як коаліційні сили практично відвоювали всі території "Ісламської держави".

Ізраїльське видання Haaretz зазначає, що Нетаньяху і раніше висловлювався за незалежність іракського Курдистану. В той же час, прем’єр окремо підкреслив, що Ізраїль не підтримує Робочу партію Курдистану (РКК).

"Ізраїль виступає проти РКК і вважає її терористичною групою, на відміну від Туреччини, яка підтримує терористичну організацію "Хамас". Ізраїль виступає проти тероризму в цілому, але підтримує законні зусилля курдського народу для створення своєї власної держави", - заявив Нетаньяху.

Зазначимо, що більшість курдів живуть між Іраном, Іраком, Сирією та Туреччиною, але тільки в Іраку вони досягли визнаної автономії.

Іракська курдська нафта експортується через Туреччину, що є ключовим економічним ланцюгом для регіону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.