Урядова коаліція Ісландії на межі розпаду через втрату "Світлого майбутнього"

П'ятниця, 15 вересня 2017, 14:49

Ісландія знову стикається з кризою, оскільки партія "Світле майбутнє" заявила про вихід з урядової коаліції через скандал, у якому залучений батько прем'єр-міністра країни.

Про це повідомляє Bloomberg.

Ісландська партія "Світле майбутнє" оголосила напередодні у Рейк'явіку, що вона залишає трьохпартійну коаліцію менш ніж через рік після її утворення.

Вже за кілька годин "Партія реформ" закликала якнайшвидше провести нові дострокові вибори.

Повідомляється, що партія "Світле майбутнє" звинуватила прем'єра у "порушенні довіри" після того, як він не повідомив решту уряду про те, що його батько написав лист, у якому поручився за чоловіка, засудженого раніше за педофілію, щоб той зміг подати заявку на видалення записів про судимість.

"Це суперечить нашій політиці у партії "Світле майбутнє" з точки зору прозорості та нормального способу роботи", - сказав Отамар Проппе, голова партії.

Як відомо, поточна коаліція була сформована після двох місяців складних переговорів.

За підсумками виборів в Ісландії жодна партія не отримала абсолютної більшості, і президент Гудні Йоханнессон спершу запропонував сформувати уряд переможцю виборів Партії незалежності, а потім - Руху ліво-зелених і Піратській партії. 

Лише на початку січня три правоцентристські партії досягли згоди щодо формування уряду. Прем'єр-міністром обрали лідера Партії незалежності Б'ярні Бенедіктссона.

Нагадаємо, в Ісландії вибори були проведені достроково через те, що попередній прем'єр Ісландії Сігмундур Гуннлаугссон у квітні подав у відставку після скандалу з панамськими офшорами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.