Литва і Данія збираються тиснути на Брюссель через "Північний потік-2"

Середа, 27 вересня 2017, 10:51

Литва ї Данія збираються чинити тиск на Єврокомісію з метою більш суворого ставлення до проекту "Північний потік-2".

Про це йшлося на зустрічі глав МЗС Литви і Данії Лінаса Лінкявічюса та Андерса Самуельсена, повідомляє портал Delfi.

Лінкявічюс заявив, що Вільнюс і Копенгаген будуть узгоджувати позицію щодо проекту "Північний потік-2".

"Ми узгодимо наші аргументи так, щоб дійсно зробити вплив, адже позиція зрозуміла, політична установка висловлена не раз", - він.

Литва і Данія вважають, що проект газопроводу, яким займається російський концерн "Газпром" і ще кілька європейських компаній, підвищить залежність Європи від російського газу і завдасть удар по Україні як країні газового транзиту.

Ініціатори "Північного потоку-2" прагнуть до того, щоб газопровід проходив по дну Балтійського моря та до потрапляння в Німеччину перетинав територіальні води Данії.

Данський уряд стверджує, що отримав таке прохання і оцінює його, проте одночасно готує проекти законів, які б дозволили блокувати газопровід з причин політики внутрішньої та зовнішньої безпеки.

Самуельсен акцентував, що Данія в односторонньому порядку не піде на бойкот всього проекту та спробує вплинути на Єврокомісію. "Ми не вважаємо справедливим, якщо така маленька країна, як Данія, буде вирішувати таке значне питання, як це. Тому ми спробуємо переконати Єврокомісію, щоб вона зрозуміла цього питання", - сказав він.

Відповідальний за кліматичну політику і енергетику член ЄК Мігель Аріас Каньєте нещодавно заявив, що "Північний потік 2" не відповідає цілям енергетичної політики ЄС. Зараз комісія прагне отримати мандат членів ЄС для переговорів з Росією по "Північному потоку" 2.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.