Радбез ООН готується до чергового засідання через вибух у КНДР

Понеділок, 4 вересня 2017, 15:06

Рада Безпеки ООН готується провести чергове екстрене засідання після того, як Північна Корея підірвала найпотужнішу водневу бомбу в своїй історії.

Про це повідомляє The Associated Press.

Чергове екстрене засідання, яке заплановано на сьогодні, 4 вересня, проходитиме лише через шість днів після того, як Радбез ООН рішуче засудив запуск КНДР балістичної ракети над Японією. 

Повідомляється, що засідання, яке скликають США, Японія, Франція, Британія та Південна Корея, може призвести до додаткового засудження та обговорення інших можливих кроків щодо Пхеньяна.

Напередодні прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей закликала прискорити впровадження чинних санкцій та терміново розглянути нові заходи Радбезом ООН.

Як відомо, менш, ніж місяць тому, Рада Безпеки ООН наклала жорсткі санкції проти Північної Кореї, які націлені на чотири сектори експорту - вугілля, залізо, свинець та морепродукти.

Агентство зазначає, що Рада Безпеки ООН може розглянути можливість накладення санкцій на експорт текстилю. Також не виключено введення ще жорсткіших обмежень для північнокорейських робітників за кордоном.

Окрім того, США раніше пропонували обмеження щодо постачання нафти, а також повітряні й морські обмеження.

Як відомо, Росія та Китай пропонують двосторонній підхід: Північна Корея припиняє свою розробку ядерної та ракетної зброї, а США та Південна Корея припиняють свої спільні військові навчання, які, на їх думку, є оборонними, в той час як Пхеньян вважає їх репетицією для вторгнення.

Нагадаємо, 3 вересня Північна Корея підірвала найпотужнішу ядерну бомбу в своїй історії. Ядерне випробування спричинило землетрус на Корейському півострові.

Пізніше Пхеньян підтвердив успішне випробування водневої бомби. 

У ЄС останнє ядерне випробування КНДР вважають серйозною загрозою для міжнародної безпеки та готові до запровадження нових санкцій проти Пхеньяна.

Водночас, у Пекіні вже сумніваються в тому, що економічні санкції проти КНДР спрацюють, та стверджують, що стримувати Пхеньян не є їхньою винятковою відповідальністю.

Детальніше про останню ескалацію довкола КНДР читайте у матеріалі "ЄвроПравди": "120 кілотонн погроз: чи призведе північнокорейська криза до ядерної війни".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.