МЗС України: Північна Корея могла отримувати іноземну допомогу в ядерній програмі

Понеділок, 4 вересня 2017, 16:53

Міністерство закордонних справ України закликала Раду Безпеки ООН провести дослідження розвитку ядерної та ракетної програм КНДР на предмет виявлення можливої іноземної допомоги.

Про це йдеться у заяві відомства.

"З метою зміцнення режиму нерозповсюдження ядерної зброї закликаємо РБ ООН провести детальне експертне дослідження розвитку північнокорейської ядерної та ракетної програм у контексті виявлення можливої іноземної допомоги Пхеньяну в цій сфері", - йдеться у заяві.

МЗС підкреслює, що Україна якнайсуворіше засуджує ядерне випробування, проведене 3 вересня в КНДР, яке в поєднанні з агресивною програмою створення балістичних ракет становить реальну загрозу безпеці вже не лише сусіднім країнам, а й світовій спільноті.

"Україна, яка добровільно відмовилася від свого третього за величиною ядерного запасу та стратегічних засобів доставки, розцінює останні дії Пхеньяну як свідомий, авантюрний і провокативний крок. Вчергове доводиться із жалем констатувати, що дії керівництва Північної Кореї прямо і цинічно суперечать численним резолюціям Ради Безпеки ООН", - зазначили в МЗС.

Україна закликає Пхеньян відмовитися від будь-яких демонстрацій сили та негайно припинити, відповідно до міжнародного права, всі випробування ядерної зброї, а також без передумов відновити конструктивний міжнародний діалог з метою повної, незворотньої й контрольованої відмови від програм ядерної і ракетної зброї.

"Україна готова приєднатися до більш рішучих дій міжнародної спільноти, зокрема з використанням важелів у РБ ООН, для протидії подальшим ядерним і ракетним загрозам", - відзначили у міністерстві.

Нагадаємо, 3 вересня Північна Корея підірвала найпотужнішу ядерну бомбу в своїй історії. Ядерне випробування спричинило землетрус на Корейському півострові.

Пізніше Пхеньян підтвердив успішне випробування водневої бомби. 

В ЄС останнє ядерне випробування КНДР вважають серйозною загрозою для міжнародної безпеки та готові до запровадження нових санкцій проти Пхеньяна.

Водночас, у Пекіні вже сумніваються в тому, що економічні санкції проти КНДР спрацюють, та стверджують, що стримувати Пхеньян не є їхньою винятковою відповідальністю.

Детальніше про останню ескалацію довкола КНДР читайте у матеріалі "ЄвроПравди": "120 кілотонн погроз: чи призведе північнокорейська криза до ядерної війни".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.