Європол: операції з відмивання коштів досягли рекордної кількості

Четвер, 7 вересня 2017, 16:33

Випадки відмивання грошей майже не розслідуються в Європі, незважаючи на те, що банки сповіщають поліцію про рекордну кількість підозрілих операцій.

Про це заявив виконавчий директор Європолу Роб Уейнрайт, повідомляє Euractiv.

За даними 2014 року, європейські банки вказали майже на мільйон операцій, підозрюваних у відмиванні грошей. Це останній рік, для якого доступні дані.

Аналіз Європолу показав, що лише 1 з 10 випадків були розслідувані, і Європол зараз закликає банки надавати більш детальні дані, щоб допомогти правоохоронним органам у проведенні розслідувань.

"Найбільш неочікувано те, що лише 10%... розслідувано поліцією. Ми не далеко просунулися", - сказав Уейнрайт, додавши, що відмивання грошей значною мірою пов’язане з торгівлею наркотиками.

Аналіз Європолу підкреслює широке розмаїття варіантів операцій із відмивання грошей у Європі, відзначається стійке збільшення кількості до майже мільйона випадків у 2014 році.

Це на 17% більше, ніж у попередньому році, і на дві третини більше, ніж у 2006-му. Тільки в Італії Європол виявив, що сума грошей, залучених до таких операцій, склала 164 млрд євро в 2014 році - приблизно одна десята частина економіки країни.

Проте, за оцінками Європолу, кількість конфіскованих в результаті розслідувань коштів становила лише 1% від кримінальних доходів злочинців у ЄС.

Дві третини транзакцій, підозрюваних у відмиванні грошей у Європі, надходять з Британії та Нідерландів, це частково обумовлено розміром фінансових центрів у Лондоні та Амстердамі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.