Клімкін: Незнання української мови означає для угорської громади самоізоляцію

Середа, 11 жовтня 2017, 16:25

Глава МЗС України Павло Клімкін закликав тих, хто критикує закон про освіту, тверезо оцінити реальний стан, в якому опинилася угорська молодь в Закарпатті, оскільки незнання української мови означає для угорської громади національну самоізоляцію.

Про це йдеться у статті міністра закордонних справ України Павла Клімкіна в угорському виданні "Мадяр Немзет", текст якої опубліковано на сайті МЗС.

"З різкими заявами виступили високі угорські керівники, бурхлива кампанія розгорнулася в медіа, що внесло непотрібну напруженість в наші традиційно дружні відносини. У такій ситуації вважаю своїм обов’язком надати угорському політикумові й громадськості необхідні роз’яснення", - зазначив Клімкін.

Глава МЗС вкотре наголосив, що головною метою закону є приведення системи освіти в Україні до норм і стандартів Європейського Союзу та вимог ХХІ століття, а також відновлення повноцінного функціонування державної української мови.

Глава МЗС закликав тих, хто критикує закон, облишити зайві емоції й тверезо оцінити реальний стан, в якому опинилася угорська молодь в Закарпатті.

"Так, у Берегівському районі Закарпаття 75% випускників не змогли скласти обов’язковий в усій Україні тест з державної мови. Це означає, що вони не зможуть вступити в українські університети, а в перспективі й знайти роботу в державних органах своєї країни. А тепер логічний висновок: незнання української на практиці означає для угорської громади національну самоізоляцію й гетоїзацію. Саме такий стан можна назвати дискримінацією...", - заявив він.

"Ми не хочемо нічого, тільки залишити українській мові статус державної, який угорська має в Угорщині, румунська в Румунії чи польська в Польщі. Не більше", - додав він.

Як відомо, 25 вересня президент Порошенко підписав закон "Про освіту", яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що буде блокувати всі подальші рішення Євросоюзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон "Про освіту".

Детальніше про конфлікт довкола освітнього закону читайте в статтях на "ЄвроПравді": "Угорський мовний шантаж: чи поховає Будапешт європейське майбутнє України

та "Мовний конфлікт з Європою: як діяти Києву, щоб зберегти норми освітнього закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.