Посол України закликає Угорщину перейти від звинувачень до діалогу через освітній закон

Вівторок, 10 жовтня 2017, 16:54

Україна розраховує, що Угорщина перейде від звинувачень до діалогу у зв'язку з ухваленням нового закону про освіту.

Про це йдеться у відкритому листі посла України в Угорщині Любові Непоп.

За словами посла, останнім часом Україна щодня фігурує в угорських ЗМІ через прийняття нового закону про освіту. "Лунають звинувачення у намірі позбавити угорську національну меншину рідної мови, ідентичності та коріння, зростанні антиугорських настроїв і неповазі до власної Конституції, двосторонніх угод, міжнародних договорів", - заявила вона.

"Метою нового українського закону про освіту також є не вибір, а поєднання володіння обома - і рідною, і державною – мовами. Закон не спрямований проти жодної з меншин. В Україні кожен має право вільно приймати рішення щодо своєї ідентичності, але при цьому залишатися частиною єдиної спільноти, ім'я якої - Україна", - написала вона.

"Україна не хоче відбирати права меншин на рідну мову та її вивчення, закривати школи, звільняти вчителів. Новим законом ми прагнемо розширити можливості для всіх наших учнів, у тому числі і представників нацменшин, надавши їм той рівень освіти, який дозволить бути конкурентоспроможними в сучасному світі", - йдеться у відкритому листі посла.

Посол України в Угорщині наголосила, що новий закон про освіту говорить саме про більшу кількість можливостей, але жодним чином не про асиміляцію чи втрату ідентичності.

"Україна готова говорити з партнерами та розраховує також бути почутою. Сподіваємося, що угорські партнери приймуть нашу пропозицію, як це зробили інші країни, які мали питання до нового закону. Час перейти від звинувачень до діалогу", - заявила Непоп.

Нагадаємо, глава МЗС Угорщини Петер Сіярто під час візиту в Ужгород заявив, що на наступному засіданні Ради ЄС Угорщина ініціює перегляд Угоди про асоціацію між Україною та ЄС через закон про освіту.

Як відомо, 25 вересня президент Порошенко підписав закон "Про освіту", яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська.

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що буде блокувати всі подальші рішення Євросоюзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон "Про освіту".

Детальніше про конфлікт довкола освітнього закону читайте в статтях на "ЄвроПравді": "Угорський мовний шантаж: чи поховає Будапешт європейське майбутнє України

та "Мовний конфлікт з Європою: як діяти Києву, щоб зберегти норми освітнього закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: