Чеські євродепутати закликали Земана вибачитись перед Україною

Четвер, 19 жовтня 2017, 07:39

Група депутатів Європейського парламенту від Чехії направила листа до президента країни Мілоша Земана із закликом вибачитися перед Україною за свої висловлювання.

Про це ідеться у листі, який редакція "Радіо Свободи" має у своєму розпорядженні.

У ньому також наголошується, що своїм виступом у Страсбурзі Земан підриває авторитет міжнародного права, коли Україна стала жертвою агресії Росії.

 "Ця агресія, яка призвела до протизаконного стану у Криму, триває, відтак, є ризиком безпеки для нашої країни і всієї Європи", – мовиться у листі.

На думку чеських європарламентарів, позиція Мілоша Земана суперечить міжнародному праву і позиції чеського уряду.

"Крим є складовою України і його анексія у 2014 році була грубим порушенням Будапештської угоди 1994 року, у якій Росія, серед іншого, зобов’язалась поважати українську незалежність і територіальну цілісність", – зазначається у листі.

Автори звернення вважають, що Мілош Земан не може "свою помилку" пояснювати "особистими поглядами".

"Перед Радою Європи Ви не виступали як приватна особа, а як глава держави. Якщо Ви не спроможні виконувати роль президента і достойно представляти Чеську Республіку на міжнародних зібраннях, мали б щонайменше утримуватися від будь-яких висловів, які суперечать інтересам нашої країни і наших союзників", – наголошують у зверненні чеські євродепутати.

Лист-звернення до чеського президента підписали шестеро євродепутатів, серед яких, зокрема, Яромір Штєтіна, Їржі Поспішіл, Людєк Нідермаєр.

Нагадаємо, під час виступу в Страсбурзі президент Чехії запропонував заплатити Україні та узаконити анексію Криму.

Президент Чехії визнав незаконність анексії Криму, але заявив, що питання вирішене: "Крим – це анексія, без сумніву. Та це завершена справа (fait accompli)".

Він також заявив, що настав час зняти санкції з РФ. Заяви Земана не зустріли обурення представників ПАРЄ, які отримали право на виступ за його присутності.

Прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка заявив, що висловлювання президента не відповідають зовнішній політиці чеського уряду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.