Парламент Молдови готує декларацію у зв’язку з українським законом про освіту

Четвер, 19 жовтня 2017, 15:45

Парламент Молдови на тлі напруженості щодо українського закону про освіту прийме декларацію про школи з викладанням румунською мовою в Україні.

Про це повідомляє молдовський канал Publika.

 У документі молдовські депутати мають намір висловити стурбованість у зв'язку з новим законом України про освіту.

Спочатку депутати під партії соціалістів  вимагали заслухати з цього питання прем'єра, через начебто відсутність реакції уряду на український закон. Однак вони відмовилися від цієї ідеї, коли стало відомо про підготовку декларації парламенту.

"Влада, і це природно, не орієнтується на істеричні заяви. Ми прагнемо до вирішення проблеми. І ця мета досягається крок за кроком. Не на форумах, не полум'яними промовами, а спокійною двосторонньою роботою", - сказав голова фракції демократичної партії Маріан Лупу і нагадав, що прем’єри Молдови і України нещодавно говорили про закон про освіту.

"Думаю, парламенту на підставі резолюції ПАРЄ варто затвердити декларацію, щоб визначити важливість проблеми і повідомити українським колегам про нашу заклопотаність цим законом", - сказав голова парламентської групи Народно-європейської партії Валерій Гілецький.

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи минулого тижня  ухвалила рішення з рекомендаціями Україні за підсумками термінових дебатів.

Рішення ПАРЄ доволі жорстко засуджує те, що Верховна рада ухвалила закон про освіту, змінивши статтю 7 (про мову освіти) без консультацій з представниками національних меншин.

Асамблея також звернулася до України з проханням врахувати всі без винятку рекомендації Венеціанської комісії, а також внести відповідні зміни до закону про освіту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.