Міносвіти веде консультації щодо закону про освіту з головуючою в Раді ЄС Естонією

Вівторок, 17 жовтня 2017, 20:12

Міністерство освіти України веде консультації з головуючою в Раді ЄС Естонією стосовно позиції України щодо 7 статті закону "Про освіту".

Про це повідомили в прес-служба МОН.

Сьогодні міністр освіти і науки Лілія Гриневич зустрілася з послом Естонії в Україні Гертом Антсу.

Гриневич зазначила, що в Естонії функціонує модель застосування державної мови у системі освіти, що відповідає моделі, яку пропонує Україна в межах нового Закону "Про освіту".

"Для нас надзвичайно важливо донести нашим європейським колегам, що запропонований Україною шлях – це модель, яка вже функціонує у країнах-членах ЄС", - сказала Гриневич.

Вона зазначила, що Україна знаходиться в ситуації, коли Угорщина спрямовує значні сили та ресурси для поширення неправдивої інформації щодо планів України стосовно імплементації статті 7.

Посол Естонії підкреслив важливість постійного діалогу з представниками країн-членів ЄС. Він також запропонував заручитися підтримкою якомога більшої кількості країн, які також є країнами походження певних меншин на території України.

"Дійсно, наша позиція, що у Європі не можуть панувати подвійні стандарти – ті принципи, що вважаються справедливими для країн-членів ЄС, мають працювати й для України. Сильною підтримкою може стати підтримка Болгарії чи Польщі, меншини яких також проживають та навчаються на території України", – наводить слова Антсу прес-служба МОН.

Нагадаємо,  міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто пообіцяв, що ініціює розгляд питання порушення Україною Угоди про асоціацію через закон про освіту на наступному засіданні Ради Асоціації Україна-ЄС, яке відбудеться в грудні.

Раніше уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною.

Детальніше про конфлікт довкола освітнього закону читайте в статтях на "ЄвроПравді": "Угорський мовний шантаж: чи поховає Будапешт європейське майбутнє України

та "Мовний конфлікт з Європою: як діяти Києву, щоб зберегти норми освітнього закону".

 
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.