Сербії закидають намір всидіти на двох стільцях через євроінтеграцію і дружбу з РФ

Четвер, 26 жовтня 2017, 13:40

Заяви представника Держдепу США у Сербії про спробу країни всидіти на двох стільцях, інтегруючись в ЄС і зберігаючи дружні стосунки з Москвою, спричинили бурхливі дискусії всередині країни.

Про це повідомляє видання Euractiv.

"Ви не можете сидіти одразу на двох стільцях одночасно, особливо якщо ці стільці розташовані далеко один від одного" - сказав високо посадовець Держдепу Хойт Браян Ї.

Країни повинні обирати одну сторону, хай це і складно, додав він.

Коментарі американського дипломата зустріли жорстку критику проросійських партій в уряді і опозиції, які закинули йому дипломатичний тиск і спробу втручання у  внутрішні справи Сербії.

Експерти і аналітики стверджують, що американський дипломат не сказав нічого такого, чого б Белград не чув раніше.

Голова сербської групи у переговорах про членство в ЄС Таня Міщевіч заявила, що Сербія не сидить на двох стільцях, а має чітку політичну і стратегічну орієнтацію на ЄС.

У представництві ЄС у Сербії ж висловили сподівання, що Сербія здійснить додаткові зусилля щоб привести свою зовнішню і безпекову політику у відповідність до політики ЄС.

Як відомо, Сербія, яка перебуває на етапі переговорів про членство в ЄС, підтримує дружні стосунки з Росією і неодноразово заявляла, що ніколи не введе проти неї санкції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.