Суд Мадрида відкрив справу проти начальника поліції Каталонії

Середа, 4 жовтня 2017, 12:24

Іспанський суд розпочав слідство проти начальника поліції Каталонії за підозрою у підбурюванні до заколоту.

Про це повідомляє AFP.

Національний суд у Мадриді викликав Хосепа Луїса Траперо та трьох інших підозрюваних на слухання в п'ятницю.

Звинувачення стосуються протестів у Барселоні 20 та 21 вересня після того, як сили національної безпеки провели рейди в урядових офісах Каталонії через референдум про незалежність.

Після обшуків правоохоронці зіткнулися з масовими протестами, а Мадрид звинуватив каталонську поліцію в тому, що вона залишалася осторонь подій.

Представник суду заявив, що чотирьох підозрюваних звинувачують " у підбурюванні до заколоту... у зв'язку зі зборами та демонстраціями, організованими з метою примусового перешкоджання владі та офіцерам виконувати свої обов'язки".

Подібні правопорушення караються терміном до 15 років, якщо вони вчинені представником влади.

Суддя, який керує судовим розслідуванням, також викликав лідерів двох відомих громадянських груп каталонців за незалежність: Хорді Куйксарта з Omnium Cultural і Хорді Санчеса з Каталонської національної асамблеї.

Ці дві групи брали участь у демонстраціях у вересні. Протестуючі пошкодили автомобілі Цивільної гвардії і заважали офіцерам покинути будівлю, де проводилися обшуки.

Нагадаємо, 1 жовтня в Каталонії пройшов заборонений Іспанією референдум про незалежність автономії.

За інформацією каталонської влади, близько 90% виборців висловилися за незалежність від Іспанії.

Президент Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що в найближчі дні направить результати референдуму до каталонського парламенту, де вирішиться питання суверенітету країни.

У Єврокомісії заявили, що, відповідно до Конституції Іспанії, проведений референдум у Каталонії - незаконний. І нагадали, що Каталонія опиниться за межами ЄС, якщо вийде зі складу Іспанії.

Читайте також: "З референдумом на вихід: Іспанія зробила крок до відокремлення Каталонії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.