Єврокомісія: Якщо Каталонія вийде зі складу Іспанії, то буде за межами ЄС

Понеділок, 2 жовтня 2017, 13:35

В Єврокомісії нагадали, що Каталонія опиниться за межами ЄС, якщо вийде зі складу Іспанії.

Про це заявив речник Єврокомісії Маргарітіс Схінас на щоденному брифінгу у Брюсселі.

"Ми вже повторювали позицію, якої дотримується Комісія, так само, як і її попередники, що подібні референдуми мають бути організовані у відповідності з Конституцією Іспанії. Але це означатиме, що територія, яка виходить (зі складу Іспанії. - Ред.), знайде себе за межами ЄС", - сказав він.

"Однак поза межами питання легальності щодо цієї ситуації, Єврокомісія вірить, що зараз час для єдності та стабільності, а не розділеності та роздроблення", - додав Схінас.

Нагадаємо, що у Єврокомісії заявили, що відповідно до Конституції Іспанії, проведений референдум у Каталонії - незаконний.

У Єврокомісії також закликали уряд Іспанії та уряд Каталонії перейти від конфронтації до діалогу, наголосивши на тому, що насильство не вирішить ситуацію.

"Ми закликаємо всіх учасників, яких це стосується, дуже швидко перейти від конфронтації до діалогу. Насильство ніколи не зможе бути інструментом в політиці. Ми довіряємо лідерству прем'єр-міністру Маріано Рахою, щоб врегулювати цей важкий процес з повною повагою до іспанської Конституції та фундаментальних прав громадян", - заявив Схінас.

Читайте також: "З референдумом на вихід: Іспанія зробила крок до відокремлення Каталонії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.