США запропонують РФ план щодо введення 20 тис. миротворців на Донбас - ЗМІ

П'ятниця, 10 листопада 2017, 09:28

США готуються в найближчі дні запропонувати Росії план з розміщення 20 тисяч миротворців ООН на всій території конфлікту в Україні.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на дипломатичні джерела у США та в інших західних державах.

"Американський уряд готується випробувати готовність Москви до припинення конфлікту в Україні, намагаючись отримати схвалення Росії на 20 тисяч миротворців по всій українській території, де проходить конфлікт", - повідомляє видання.

За словами джерел, очікується, що США зроблять таку пропозицію Росії в найближчі дні.

Дана пропозиція зумовлена надією в деяких західних столицях, включаючи Париж і Берлін, що російський президент Володимир Путін "шукає шляхи виходу з військової підтримки українських сепаратистів".

Повідомляється, що пропозиція також є частиною більшої стратегії адміністрації Трампа щодо Росії, яка містить дипломатичні зусилля, спрямовані на те, щоб змусити Москву повернутися до домовленостей про контроль над озброєннями, таких як Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, у порушенні якого Вашингтон звинуватив Росію.

Видання відзначає, що західні столиці, як і раніше, скептично ставляться до того, що Росія виконає свої зобов'язання щодо Мінських угод, які зобов'язують її вивести всі війська та зброю з України та дозволити Києву відновити контроль.

The Wall Street Journal повідомляє, що наразі Білий дім не відповів на запит про коментар.

Нагадаємо, спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер заявив, що Росія мусить вивести свої сили з Донбасу, щоб миротворці ООН зайшли на цю територію.

Окрім того, спецпредставник США наголосив, що з бойовиками "Л/ДНР" не треба узгоджувати розгортання миротворчої місії на Донбасі.

Згодом глава МЗС РФ Сергій Лавров, назвавши миротворців ООН "окупаційними силами", заявив, що пропозиції спецпредставника США Курта Волкера щодо місії ООН суперечать зусиллям в нормандському форматі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.