Україна хоче відновити могили воїнів УНР в Польщі

фото
Середа, 15 листопада 2017, 10:24

Україна має намір реконструювати та облаштувати могили воїнів УНР, які поховані в польському місті Каліш.

Співпрацю щодо цього питання обговорило посольство України у Польщі з міською владою Каліша, повідомляє посольство на своїй сторінці у Facebook.

"Відвідали місто Каліш і вшанували пам’ять офіцерів і козаків УНР - союзників Польщі у польсько-більшовицькій війні 1918-1920 рр… Мали також честь зустрітися з мером міста Каліш паном Гжегожем Сапінським. Обговорили питання співпраці в реконструкції і облаштуванні могил воїнів УНР", - ідеться у повідомленні посольства.

У Каліші після війни були інтерновані в таборах і проживали в українській станиці декілька тисяч воїнів УНР. Саме сюди на зустріч з українцями 15 травня 1921 року прибув маршал Юзеф Пілсудський і сказав українським воїнам відомі слова: "Я вас перепрошую, панове. Я вас перепрошую", нагадує посольство.

 Могили воїнів УНР у Каліші
 

"Для України це - святі місця пам’яті борців за Українську державу, для Польщі - це місця поховання вірних союзників, які пліч-о-пліч з Військом Польським зупинили більшовицьку навалу у 1920 році і тим самим зробили значний вклад в утвердження незалежної Польської держави", - наголосили в українському дипвідомстві.

"Збереження в належному вигляді місць пам’яті воїнів УНР на території Польщі та гідне їх спільне вшанування на державному і суспільному рівнях є не лише християнським і морально-патріотичним обов’язком, але й важливим кроком в процесі дальшого зближення наших держав і народів", - додали у посольстві.

Як відомо, Український інститут національної пам'яті ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у відповідь на серію вандалізмів проти українських пам’ятників у Польщі та зокрема на демонтаж українського пам'ятника в селі Грушовічі під Перемишлем.

Польська влада ці акти наруги не засудила, а останній навіть назвала законним.

Глава Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович заявив, що мораторій на ексгумацію польських поховань в Україні може бути знятий, коли польська сторона надасть своє бачення легалізації та відновлення українських пам'ятників на території Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.